20.07.2024

храни, супермаркет

Сериозно повишаване на цените на основните храни отчита националната статистика. Най-голямо е поскъпването при хляба и олиото, а разходите на домакинствата за най-необходимите стоки са нараснали с 2% за една година.

„Близо месец и повече олиото е вдигнато. Хлябът е вдигнат повече от два месеца. За бензина да не говорим как поскъпва“, споделят потребители пред Нова телевизия.

Икономистите потвърждават – ръст в цените на хранителни продукти има, а това натежава най-вече на хората с ниски доходи.

„Ако разгледаме малката потребителска кошниците – цените на хляба, на зърнените култури, там има осезаем скок и този скок е за поредна година. Вие знаете, че хлябът е малоценна стока и колкото и да нараства неговата стойност, търсенето е еднно и също. Хората тъсят хляб“, казва Любослав Костов, икономически експерт на КНСБ.

Той добави, че стоките, които нарастват в малката потребителска кошница, намаляват най-вече покупателната способност именно на хората с ниски доходи.

През последната година по-съществено поскъпване от 4,6 процента има в образованието. А при финансовите услуги, където влизат и банковите такси, има повишаване на тарифите с над 25% за година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *