Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Депутатите приеха промените в изборните правила на „Има такъв народ“

След няколко часа дебати парламентът единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Сред тях са отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз, създаване на нов изборен район „Чужбина“, гласуване само с машини и нова Централна избирателна комисия (ЦИК).

Само един глас „въздържал се“ отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха „за“.

Други предложения, подкрепени със законопроекта на ИТН на първо четене, предвиждат гласуване с бюлетина само в ограничени случаи в определени от закона секции, или с изрична декларация за това.

В общия законопроект се предвижда видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването и отчитането на гласовете в изборното помещение, както и при приемането и проверката на изборните протоколи в секционните комисии, както и прехвърляне на данните от машинното гласуване.

На първо четене беше подкрепено президентът, след публични консултации с представените в парламента политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с редуциран състав до 15.

Премахва се и квотата в ЦИК на партии и коалиции, които са в ЕП, но не участват в националния.

На първо четене беше прието въвеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване да се произведе на президентските избори през есента.

Напрежение в пленарната зала предизвика предложението на председателя на правната комисия Радостин Василев от ИТН за тридневен срок за внасяне на предложение между двете четения. От ГЕРБ гласуваха против, а депутатите от БСП гласуваха и „против“, и „въздържали се“, но не подкрепиха това предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков остро възрази на краткия срок, като заяви, че с подкрепата му е станало ясно, че се върви към приемане на Изборен кодекс за една нощ, а съпартиецът му Любен Дилов допусна, че това е знак, че се върви към предсрочни избори и че ИТН нямат намерение да правят правителство.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *