Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

Парламентът ще обсъди шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

Мнозинство събра само проекта на „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Днес обсъждането ще се повтори в пленарната зала на НС, след което започват да текат и сроковете за нови предложения за Изборния кодекс.

Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за политическите партии – предлага се размерът на държавната субсидия за глас, който е получила съответната партия или коалиция, да бъде 1 лев, вместо сегашните 8 лева, като така се зачита волята на гражданите, изразена на референдума на 6 ноември 2016 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *