Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Разхлабват още мерки, МЗ с препоръки към църквата за Великденските празници

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщиха, че са разговаряли с църковните власти относно противоепидемичните мерки по време на Великденските празници.

Препоръките към храмовете за предстоящите големи празници – Лазаровден, Цветница и Великден, са:

  • да се спазва физическа дистанция поне метър и половина между присъстващите;
  • задължително да се носят маска по време на служенията;
  • да има дезинфектанти в църквите, често да се дезинфекцират контактни повърхности в храмовете;
  • да се обособят отделни коридори за вход и изход в храмовете, както и да се отварят прозорците;
  • при възможност да се намали продължителността на църковната служба;
  • вярващите да не целуват иконите и да не докосват реликвите;
  • върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че тези препоръки се отнасят и за посещенията на заведения за хранене.

„Не е забранено влизането в църквата, само ще трябва да спазим и отстояние и ползване на лични предпазни средства и да избягваме струпването на много хора. Така както е за всички обекти, с оглед да намалим възможността от предаване на вируса. Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в часове, когато няма струпване на много хора и при спазване на общите правила, които важат за всичко – и за театър, и за ресторант, и за магазини“, поясни той.

От утре отпадат някои от досега действащите ограничения, стана ясно още на брифинга.

„Обсъдили сме няколко възможности да бъдат разхлабени мерките. Определени сектори са приоритет на държавата – в областта на образованието, културата, спорта и здравеопазването“, съобщи проф. Костадин Ангелов.

От утре се разрешава се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи при спазване на физическа дистанция от метър и половина. Остава задължително носенето на защитни маски, хигиена на ръцете и редовно проветряване и дезинфекция на помещенията.

Със следващата заповед, когато бъде удължена извънредната епидемична обстановка, се предвижда увеличаване на броя на класове, които да присъстват в училище.

Ще се допускат спортните състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция.

Проф. Костадин Ангелов заяви, че влизането в страната от 1 май ще става по три начина: с ваксинационен паспорт, с отрицателен PCR тест или с документ за преболедуване на заболяването, не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *