Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

В Албания се провеждат парламентарни избори

Албанските избиратели ще гласуват днес за нов парламент на страната след един бурен, но все пак доведен докрай мандат на Социалистическата партия и премиера Еди Рама. Вотът се очертава като оспорван, а силите на управляващите и опозицията са изключително изравнени, което прави всякаква прогноза несигурна и почти невъзможна.

Албанският парламент е еднокамарен със 140 депутати, които имат четиригодишен мандат. Парламентът ще бъде избран от около 3,5 милиона регистрирани избиратели, включително и тези, които живеят в чужбина. Изборът ще стане по пропорционалната избирателна система в 12 многомандатни избирателни района, в които ще бъдат открити около 5200 избирателни секции. Изборният праг за влизането в парламента е един процент.

Новото на тези избори е възможността за преференциален вот. Друга новост е, че за първи път ще бъде въведена възможност и за машинно гласуване. Това ще стане пилотно в 32 секции в столицата Тирана.
Изборният ден ще започне в 07.00 ч. сутринта и ще завърши в 19.00 ч. местно време.

Изборите ще бъдат наблюдавани от 18-членна делегация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В страната вече действа и 13-членна мисия от наблюдатели на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

През последните два мандата Албания е управлявана от Социалистическата партия, водена от премиера Еди Рама.
Повечето социологически проучвания показват подкрепа за Социалистическата партия в интервала 43-48 процента. Подкрепата за Демократическата партия е около 39

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *