Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

COVID-19 се признава като професионална болест за хората на първа линия

COVID-19 се признава като професионална болест за работещите на първа линия у нас. Това съобщиха от КНСБ. Всеки медик с усложнения ще може да получи обезщетение и признание за професионално заболяване.

При медиците и медицинските работници статистиката към ноември 2020 година показва над 2200 заразени от COVID, от които над 50 починали лекари. Според синдикатите от КНСБ, признаването на COVID за професионална болест е първата възможност за правна защита за работещите на първа линия, които са получили усложнения след преболедуване:

„Но ние ще искаме това нещо да се разпростре върху всички. Важно е когато моето здраве е увредено в по-големи проценти и аз имам някакви усложнения и ако работодателят не го признава, аз да заведа дело“, каза Огнян Атанасов от КНСБ.

В бюрата на Националния осигурителен институт по места вече приемат документи по процедурата за професионални болести, допълни още той. Обезщетението за пострадалите ще се изчислява на база на годишната заплата:

„И ако се установи, че имате временна или постоянна нетрудоспособност, вие може да имате претенции да ви бъде признато като професионална болест“.

Според статистиката на трудови злополуки през 2020 година пострадалите са 550, а загиналите – 14 души.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *