Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Здравният министър даде зелена светлина на абитуриентските балове

Положителното от последната седмица е, че Институтът „Робърт Кох“ извади България от списъка на високорисковите зони. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. В момента България вече е на 20-о място по заболеваемост и на второ по смъртност в Европейския съюз.

„Вече сме само рискова зона. Това е заслуга на всички нас“, каза той.
Отчита се трайна тенденция на намаляване на заболеваемостта, намалява и броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Ръст има обаче в броя на починалите, които са 164. В болници се лекуват 6158 души , като от тях 599 се нуждаят от интензивни грижи.

„По отношение на пациентите в лечебни заведения се вижда, че намаляват хоспитализираните. По-малко са и случаите в интензивните структури. Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение в 4 области – Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора“, акцентира той.

32482 дози ваксини са поставени за денонощието. В празничните дни най-много ваксинации са поставени в лечебните заведения за болнична помощ, отчете още проф. Костадин Ангелов.

„Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди ваксинирани на ден през месец май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита“, заяви здравният министър в оставка. До момента общият брой на всички поставени ваксини е 877124.

Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. „Това зависи от броя дози, с които разполагаме“, уточни Ангелов.

„Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея, повтори здравният министър в оставка. „Скоро всички мерки ще са само един лош спомен“, уверен е той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *