Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Томина неделя e!

Седмица след Великден православната църква почита паметта на свети Тома. Томина неделя, както е популярен още празникът, слага края и на великденския празничен цикъл. Апостол Тома е един от 12-те ученици на Христос. Той остава разпознаваем сред хората с прозвището Тома Неверни.

Според евангелието, след като мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, само апостол Тома не повярвал в чудото на Възкресение и поискал лично да се убеди. Неверният апостол пожелал да пипне раните от гвоздеите на Исус, за да повярва.

Църковните писания разказват, че на осмия ден след възкресението си Христос отишъл при Тома и му казал: “Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали”. След като Тома се уверил в чудото, той паднал на колене пред Христос и го помолил за прошка. От този момент идва и названието на апостол Тома, като Тома Неверни. Апостол Тома обаче не е известен само с история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *