Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Служебният здравен министър: Със сигурност ще има кадрови промени

Това не е първият път, когато ми предлагат да стана министър. През последните години това се е случвало няколко пъти, коментира в БТВ „Тази сутрин“ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той отказа да съобщи от кого е идвало предложението, като каза: „Те си знаят, не е важно“. Не се е съгласявал да заеме поста, тъй като не му обещавали, че ще може да прокара реформите, които иска. Този път обаче приел, тъй като в последната година сме в ситуация на обществена промяна.

Д-р Кацаров обясни още, че Националният оперативен щаб (НОЩ) е закрит в средата на април и няма да бъде възстановен, тъй като не е необходим. Беше работна група, която да съветва предишния министър. Беше назначен да съобщава лошите новини. Решенията според закона винаги са вземани от здравния министър, щабът никога не е бил упълномощен да го прави, обясни министърът. По думите му той самият има огромен екип в администрацията, който да го съветва. Освен това получавал съвети отвсякъде и непрекъснато.

По отношение на заповедта за „зелените коридори“, д-р Кацаров коментира, че и в първоначалния й вариант е нямало забрана за това хора под 60-годишна възраст да се ваксинират от понеделник до четвъртък. Може би наистина заповедта не беше написана съвсем разбираемо за всички и затова се наложи нейното коригиране, но както казах, забрана за ваксиниране не е имало, допълни министърът.

От 1 до 10 юни предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас, коментира в БТВ „Тази сутрин“ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Изследването ще е представителна извадка на населението и ще включва анкета, серологично изследване, проверка на клетъчен имунитет, обясни министърът. По думите му така ще има достоверни данни, тъй като сегашните били официални и непълни.

Същевременно министърът ще предложи удължаване на срока на епидемичната обстановка с два месеца, защото предполага, че след това ще има ново Народно събрание.

Неговото лично мнение е, че сертификатът за ваксина ограничава човешки права, но няма как да го отмени, тъй като той вече е свършен факт, приет е такъв регламент.

Същевременно д-р Кацаров обясни, че според повечето експерти ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна. Той обаче заедно с представители на туризма се опитва да намери баланс за летния сезон у нас.

Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст. От туризма настояват за по-висока възраст, обясни той.

Д-р Кацаров все още не се е ваксинирал, тъй като е прекарал вируса и засега не е необходимо, обясни той. След време обаче ще го направи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *