Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Спорт

В Токио все по-яростно искат отмяна на Олимпиадата

130 депутати от градското събрание на окръг Токио подписаха официално писмо с искане за отмяна на лятната Олимпиада заради тревожната ситуация в страната с разпространението на коронавируса.Документът е изпратен до премиера Йошихиде Суга и до губернатора на Токио Юрико Коике.

Олимпиадата трябва да е от 23 юли до 8 август, но четвърта вълна на заразата удари много силно Токио и Осака, като ситуацията е все по-тежка. Извънредното положение в двата големи града още не е отменено от правителството.

Япония има огромен проблем с ваксинирането на своите граждани, като едва около 2 процента бяха минали през имунизацията до петък. Въпреки това премиерът Суга е амбициран да запази игрите по актуалната към момента тяхна програма и в страната.

По последни данни над 80 процента от японците не искат Олимпиада в страната си през лятото. Всяка следваща анкета дава все по-категорични резултати със знак „против“ провеждането на игрите.

Медиите вече не търсят неутралитет по темата, а директно атакуват властите, а и шефовете на МОК.

„Какво искат да докажат тези хора и защо те трябва да определят съдбата на японците?“, питат няколко онлайн издания след изказванията от събота на шефа на МОК Томас Бах и неговият заместник Джон Коутс. И двамата са убедени, че няма никакви проблеми игрите да са в Япония.

Онлайн петиция със слоган „Спрете Олимпиадата веднага!“ бе стартирана в неделя и за 8 часа подписите в нея бяха почти 400 000.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *