13.07.2024

Down trend financial graph on nCov corona virus microscope image ,concept of economic crisis effect by covid -19 .3d illustration

Европейските лидери подкрепиха създаването на цифровия сертификат и призоваха за бързото му въвеждане на приключилата снощи среща на върха в Брюксел. Лидерите обсъдиха и климатичните промени и законодателните мерки, които трябва да бъдат приети.

На двудневната си среща в Брюксел 27-те държавни глави и правителствени ръководители заявиха, че продължават усилията „за повишаване на капацитета на производството на ваксини в света, за да бъдат удовлетворени глобалните нужди“. Те призоваха да се полагат усилия за гарантирането на „глобален равнопоставен достъп до ваксини“ и потвърдиха подкрепата си за програмата КОВАКС, която осигурява ваксини за страни с ниски и средни доходи, предаде Асошиейтед прес..

Европейският съвет констатира, че след лошия старт ваксинацията в блока на 27-те най-накрая е набрала темпо, което се конкурира с това в САЩ, Великобритания и Израел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи пред форума данни, че около 46 на сто от 450-милионното население на блока ще са получили поне първа доза.

Пътуваме в ЕС с цифров Covid сертификат от 1 юли

Лидерите на страните от ЕС приветстваха постигнатия миналата седмица компромис с Европейския парламент за стартирането на система за сертификати за Ковид-19 преди разгара на летния сезон на отпуските. Системата цели да оживи туристическия бранш след ограниченията заради коронавирусната пандемия.

Цифровият сертификат за пътуване в Европейския съюз има за цел да улесни пътуването на всички граждани на общността, докато трае пандемията. Той ще бъде валиден в Евросъюза от 1 юли и ще се издава безплатно. Но въпросителните как ще пътуваме без проблеми това лято остават. Това дългоочаквано „да“ на евролидерите всъщност е предпоследната стъпка, преди общият европейски документ за пътуване да влезе в сила. Битката между институциите беше сериозна, но държавите-членки наложиха натиск, а Европарламентът трябваше да отстъпи. Официалното име на документа, от който ще зависят летните ни ваканции, ще е „Европейски цифров COVID сертификат“, но още не знаем всичко за употребата му.

„Страните сега имат спешна задача да внимават дали националните им системи разполагат с всички данни за техните граждани, за да може сертификатите да вършат работата си. Ще е трудно, много работа има, но ще успеем“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Който е готов, може да използва документа още от 1 юни. Официално обаче той ще влезе в сила на 1 юли.

„Радваме се, че ще може да се преразгледа препоръката за ограничаване на пътуванията вътре на територията на ЕС. Това трябва да стане факт в средата на юни“, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да създава дискриминация за европейските граждани“, заяви президентът Румен Радев.

Сертификатът не е задължителен, той е улесняващ документ, доказващ ваксинация, отрицателен PCR тест или имунитет сред боледуване.

Държавите-членки остават свободни да решат какъв ще е периодът на валидност след ваксиниране и дали ще приемат ваксинирани лица само с първа доза. Неимунизираните обаче ще трябва да следят изискванията на всяка държава за вида и валидността на тестовете, които признава. И след тази предпоследна стъпка, остава и последната – финалният вот в Европарламента, за да се сдобием със сертификат. Той е предвиден между 7 и 10 юни.

Осигурени са ваксини за 70% имунизиране на пълнолетните граждани в ЕС до август

До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против ковид и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани, съобщи още Лайен след края на заседанието на Европейския съвет.

Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница. По нейните думи системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни.

От средата на юни държавите от ЕС ще могат да се включат, но дотогава е необходимо да завършат националните информационни системи, остава още доста работа, отбеляза Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че очаква до края на май Европейската агенция по лекарствата да одобри искането на „Пфайзер“ ваксината да се прилага при младежи от 12 до 15 години. Председателката на ЕК уточни, че само този производител досега е внесъл подобна заявка, а скоро се очаква тази стъпка да направи и „Модерна“.

По нейните думи са започнали изпитания за прилагането на ваксина против новото заболяване и при деца на възраст между 6 и 11 години. Тя посочи, че учените ще определят кой има нужда от ваксина или от подсилваща доза.

Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява. По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.

Огромен успех е, че нито една държава не поставя целите под въпрос, обсъждаме само как с най-малко средства, най-честно и иновативно да постигнем целта, поясни тя. Тежестта трябва да се понесе от по-богатите държави и от големите производители. Промените трябва да бъдат обществено справедливи, заяви председателката на ЕК.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *