Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Ръководството на болница „Лозенец“ ще бъде сменено

Съветът на директорите на болница „Лозенец“ ще бъде освободен още днес, а проверките в болницата ще продължат. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Причините са данни за фиктивно лекувани пациенти и източване на Здравната каса, както и съмнение за престъпление с трансплантации.

„Има проверки и в момента тече проверка в болницата. Не може правителствена болница да прави това нещо. Ще бъдат проверени и други болници за подобно неща. Защото имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности“, заяви д-р Кацаров.

Здравният министър каза, че болница „Лозенец“ е завършила миналата година с повече от 21 милиона лева дефицит, заетостта на леглата е била едва 23%.

Стойчо Кацаров посочи, че през 2019 и 2020 година в здравното заведение са извършени 14 трансплантации от живи донори – млади хора от Украйна и Молдова. Всички реципиенти са посочени като техни роднини – граждани от Израел и хора с арабски имена.

Според Стойчо Кацаров има основание да се смята, че получателите на органи са с фалшиви самоличности. Събраните данни ще бъдат предадени на МВР за проверка. Здравната каса е сезирала прокуратурата, защото има и фалшифицирани подписи.

Новото ръководство на бившата правителствена болница ще е ясно до края на деня.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *