Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Намаляват желаещите за ваксинация, може да бракуват ваксини с изтичащ срок

Драстично намаляват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в Регионалната здравна инспекция в Благоевград – идват по 10-20 души на ден, съобщи БНТ.

Има достатъчно ваксини от всеки вид, но срокът на годност на някои от тях изтича съвсем скоро и може да се стигне до унищожаване на препаратите. Например, срокът на ваксините на „Модерна“ изтича слез 8 дни.

Подобна е ситуацията в цялата страна, затова от здравното министерство са предприели инициатива за даряване и продаване на ваксини срещу коронавирус на съседни страни, където има недостиг.

Част от хората казват, че нямат информация за последиците от ваксините и затова не искат да се имунизират.

Д-р Венцислав Даскалов отбелязва, че повечето от хората се насочват към „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Прави впечатление, че интересът към „Астра Зенека“ е изцяло почти прекратен. Има хора, които търсят, както се казва, бързо разрешаване на въпроса с ваксинирането с еднодозовата ваксина на „Янсен“ – коментира д-р Даскалов.

Здравни специалисти смятат, че е добре да бъдат взети мерки за стимулиране на ваксинирането, за да не се стига до бракуването на препаратите. А тези, които са най-малко предпочитани, ще бъдат дарени на съседни страни като Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *