Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Макрон иска Джонсън да удържи на „думата, дадена на европейците“ по повод Брекзита

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис Джонсън да удържи на „думата, дадена на европейците“ в рамките на Брекзита, на фона на напрежения в Северна Ирландия. Това съобщи президентската канцелария, предаде Франс прес.

Френският държавен глава заяви, че е „готов“ за обновление на френско-британските отношения, но „подчерта, че този нов ангажимент налага британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да спазват рамката, определена от споразуменията за Брекзит“, посочи Елисейският дворец след среща между двамата лидери в кулоарите на форума на Г-7.

Ситуацията около Северна Ирландия и специални търговски разпоредби, предвидени за британската провинция след Брекзита, влошават отношенията между обединеното кралство и ЕС.

Това хвърля сянка върху лидерския форум на Г-7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на ЕС разчитат да демонстрират единен фронт, изпълнен с желание да вдъхне нова динамика в мултилатерализма, за да улесни възстановяването след пандемията и борбата срещу затоплянето на климата.
Лондон обвинява Брюксел, че възприема „прекалено пуристки подход“ в прилагането на новите специфични митнически разпоредби за Северна Ирландия, предвидени в „северноирландския протокол“, договорен след трудни преговори в рамките на Брекзита.

Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези мерки пораждат напрежения в британската провинция, дори сблъсъци, например в началото на април.

В сряда в Лондон имаше дискусии в тази връзка, но не се стигна до напредък – ЕС заяви, че без колебание ще вземе ответни мерки, ако Лондон откаже да прилага положенията от протокола.

След разговора на четири очи с Макрон се очаква Джонсън да говори също с ръководителите на ЕС и с германската канцлерка Ангела Меркел.

Като изтъкна, че Г-7 не е площадка, където задължително трябва да се стигне до „незабавно решение“, говорителят на британския премиер отбеляза вчера, че „всички опции са на масата“, а стремежът е да се опази единството на кралството, застрашено според него от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че подкрепя протокола, който дава възможност да се избегне връщането на твърда граница на острова и гарантира според него мира в британската провинция, сключен през 1998 г. след три десетилетия кръвопролития.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *