Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Масови измами с везните на борси и тържища

Темата с измамите от търговци на пазари и борси от няколко години е проблем за всички граждани и проверките, които правим показват една тревожна картина – много от кантарите са несъответстващи. Това обясни в „Денят започва“ инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Всички търговци трябва да знаят, че когато започват да работят на пазарите, трябва да имат везни с одобрен тип или с оценено съответствие за европейския пазар, като има маркировки на тези кантари, категоричен е експертът. Всички други везни са за лична употреба, така че да не се заблуждават да ги купуват, защото ние ще ги санкционираме, допълни инж. Горновски.

Глобите за физически лица са от 100 до 300 лв, а за юридически лица от 200 до 500 лв. За нас тези санкции не влияят на промяна, смята експертът.

60% от всички установени нарушения са точно такива и затова ние сме предложили да променим тези санкции и те да са от 200 до 400 лв. за физически лица и 300 – 800 за еднолични търговци.

Не може на един пазар везната да се крие от камарите с плодове и никой да не вижда – всичко това е приоритет на общинските пазари, на техните ръководства, обясни председателят на държавната агенция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *