Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Байдън: Мисията ни в Афганистан приключва на 31 август

Американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август, обяви тази вечер президентът Джо Байдън. „Това ще е краят на най-дългата война на Америка“, декларира той и отговори задочно на коментарите от Русия, че с изтеглянето си Съединените щати признават, че 20-годишната война е провал за тях:

„Съединените щати постигнаха каквото искаха да постигнат в Афганистан – да заловим терористите, които ни нападнаха на 11 септември 2001 г., Осама бин Ладен да си получи заслуженото, да неутрализираме заплахата от терор и да попречим Афганистан да се превърне в база за нови нападения срещу Съединените щати. Ние постигнахме тези цели! Заради това бяхме там“.

Байдън декларира, че няма да изпрати още едно поколение американци да воюват в Афганистан. И че Америка няма за цел да диктува бъдещето на честните хора. Те ще трябва да решат какво да е то.

Съединените щати ще продължат да подкрепят правителството и силите за сигурност на Афганистан, които, според Байдън, са в състояние да се противопоставят на талибаните. А застрашените от талибаните афганистанци, които са работили с американците, ще получат бързо убежище в Съединените щати, обеща Байдън.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че талибанска делегация в Москва е била предупредена, че Русия е обезпокоена от ескалацията на напрежението в Северен Афганистан и от възможността бойните действия там да се разпрострат и през границите с бившите съветски републики в Централна Азия. Талибаните гарантирали, че това няма да се случи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *