Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

НЗОК да плаща за домашно лечение на бебета и зъболекар за психично болни?

Здравното министерство предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето. Предвижда се да се поема и дентално лечение на хората с психични заболявания под анестезия.

Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван на 9 юли, за обществено обсъждане.

Предвижда се медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение. Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, целящи подобряване на компетентностите на грижещите се за детето хора по отношение укрепване и подобряване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиенен режим.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

За хората до 18-годишна възраст с психични заболявания на настоящия етап е предвидена възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това може да се осъществи след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, съдържащо диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за провеждане на денталното лечение. Предвидено е и активно наблюдение при необходимост след анестезията. Тази възможност обаче не е предвидена на настоящия етап за пълнолетните с психични заболявания, което създава сериозен проблем при необходимост от провеждане на зъболечение при тях. С оглед на това с предложения проект се премахва възрастовото ограничение, съобщават от здравното министерство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *