Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини

Земеделец предизвикал горските пожари в Сакар

Земеделец е предизвикал по невнимание големите горски пожари, които бушуват в Сакар планина. Докато обработвал земята си с дискова брана искра подпалила пожар, той се опитал да го загаси, но не успял, обясни областният управител на Хасково Минко Ангелов.

10 противопожарни екипа се опитваха вчера да отрежат пътя на пламъците, които изпепелиха над 600 дка предимно иглолистни дървета между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем. Пожарът там е локализиран, но на места все още има тлеене и възможност за ново разрастване, затова районът е под наблюдение на противопожарни екипи.

Предполага се, че причината за избухването на пламъци е работа на земеделска техника. Прокуратурата в Хасково съобщи, че наблюдава досъдебно производство за умишлен палеж.

В късния следобед вчера обаче избухна нов пожар – в района между между харманлийските села Дрипчево, Изворово и Оряхово. Изгоели са вече 5000 дка терени, от които 3500 дка широколистен горски фонд, съобщават Областният кризисен щаб и пресцентърът на областната администрация в Хасково.

На помощ на работещите на терен 8 противопожарни екипа са пристигнали водоноски от Свиленград и Любимец. Действията са продължили през цялата нощ, като в тях са се включили и служителите на Югоизточното държавно горско предприятие. На място има и военнослужащи.

Няма опасност за населението в района, тъй като фронтът на пожара е далеч от населени места, подчертават от кризисния щаб.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *