Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Кафето снижава вероятността за разболяване от COVID-19

мерикански учени от Северозападния университет в Илинойс установиха, че редовната консумация на кафе може да намали вероятността от заразяване с COVID-19. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nutrients.

При тези, които пият една или повече чаши кафе на ден , съществува около 10% по-малък риск от заразяване с коронавирус в сравнение с хората, които не консумират тази напитка. Рискът от развитие на пневмония също е по-нисък сред по-възрастните почитатели на кафето.

Подобни изводи правят учените и по отношение на консумацията на зеленчуци. За целта на проучването си те използват данни от британската Биобанка. Те изследват връзките между диетичното поведение, отбелязано през 2006 – 2010 г., и разпространението на COVID-19 през март – декември 2020 г., преди да има налични ваксини.

Изследователите се съсредоточават върху диетичните фактори и съобщенията за прием на кафе, чай, зеленчуци, плодове, мазна риба, преработено и червено месо. Сред 37 988 участници, тествани за COVID-19 и включени в проучването, 17% се оказват положителни. Учените установяват, че една или повече чаши кафе на ден са свързани с около 10% по-малък риск от заразяване с COVID-19 в сравнение с пиенето на по-малко от една чаша на ден.

Консумацията на сготвени или сурови зеленчуци, с изключение на картофите, също е свързана с по-нисък риск от заразяване с COVID-19. Същевременно присъствието на преработено месо, дори и в малки количества, увеличава риска от инфектиране с COVID-19. Кърменето също намалява вероятността с около 10% в сравнение, с когато няма кърмене. Точните механизми, които свързват тези диетични фактори с COVID-19, са неизвестни.

На учените все още им трудно да намерят отговор защо едни хора се заразяват и прекарват тежко болестта, а други не се заразяват или не показват сериозни признаци на заболяване. Всички знаем, че храненето влияе на нашето здраве. Изследователите посочват още една добра причина да се придържаме към по-здравословно хранене. Все пак не подценявайте и другите средства за защита, защото 10 е сравнително малък процент и се пазете здрави.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *