Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Байдън: Кибератака може да ни вкара в истинска война с друга голяма сила

Русия се опитва да въздейства негативно върху американските средносрочни избори за Конгрес догодина, заяви вчера президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън даде обширна пресконференция, на която коментира средносрочните избори за Конгрес догодина, отношенията на САЩ с Русия, борбата с разпространението на коронавируса и по-специуално – на т.нар. индийски щам „Делта“.

„Вижте какво вече успя да направи Русия с изборите догодина и дезинформацията. Това е, чисто и просто, нарушение на нашия суверенитет“, каза Байдън по време на посещение на ръководния център на американското национално разузнаване.

Байдън направи коментар по адрес на Владимир Путин. Според него руският президент „има истински проблем, той е начело на една икономика, която има ядрени оръжия и петрол, и нищо друго“.

„Според мен това го прави още по-опасен“, подчерта Байдън.

Американският президент изрази и безпокойството си във връзка със засилването на атаките в киберпространството, включително и на атаките, при които се използва софтуер за кодирането на данни, за да може после да се иска откуп в замяна на разкодирането.

„Ако се озовем във война, в истинска война с оръжия с друга голяма сила, това ще е заради кибератака“, каза Джо Байдън.

Догодина в Съединените щати ще бъдат произведени средносрочните избори за Конгрес, на които ще се реши съдбата на всички места в Камарата на представителите и на една трета от местата в Сената.

Джо Байдън коментира и темата с очакванията за нова вълна на коронавирус в САЩ, въпреки че голяма част от населението вече е ваксинирано. За още по-голямо покритие на имунизациите върху населението той обмисля дали въведе задължение за федералните служители да се ваксинират.

„Това се обмисля в момента“, каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали правителството планира въвеждането на подобна мярка.

Здравните власти на САЩ призоваха американците, които са напълно ваксинирани, отново да носят предпазни маски в някои случаи. Причината за този призив е бързото разпространение на варианта Делта на коронавируса.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви в понеделник, че американското правителство все още няма становище по въпроса дали ще е законно президентът Байдън да въведе задължение за федералните служители да се ваксинират.

„Поставянето на повече ваксини и носенето на предпазни маски в районите, които са засегнати най-сериозно от варианта Делта, ще ни позволи да избегнем карантините. За разлика от миналата година, сега разполагаме както с научното знание, така и с инструментите за предотвратяване на разпространението на заразата“, каза още американският президент.

Очаква се Байдън да обяви в ранните часове на четвъртък българско време „новите стъпки“, които ще трябва да следват американците в борбата с коронавируса.

Вчера Джо Байдън номинира бившия посланик Марк Гитенстийн за представител на САЩ в Европейския съюз. През мандата на бившия президент Барак Обама Гитенстийн бе посланик на САЩ в Румъния.

Джо Байдън, който, за разлика от предшественика си на президентския пост Доналд Тръмп, винаги е бил привърженик на Европейския съюз, обеща да засили отношенията със съюзниците на Съединените щати. Новината за номинацията на Гитенстийн бе оповестена на фона на опитите на американското правителство да заздрави връзките си с ЕС, отбелязва Франс прес.

Гитенстийн е юрист по образование. В продължение на 17 години е работил на различни позиции в Сената на американския Конгрес, отбелязва Ройтерс. Освен това той бе член на екипа от съветници, който подготви по-рано тази година прехода във властта, след като на президентските избори в САЩ миналата година за президент бе избран Джо Байдън. Кандидатурата му ще бъде разгледана от Сената.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *