Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

МВнР с реакция за резолюцията на македонския парламент към България

Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Това се казва в изявление на МвнР.

В четвъртък в парламента на РС Македония е приета нарочна резолюция във връзка с преговорите с България около членството на страната в ЕС. В нея се казва, че „македонският език е македонски, отделен и различен от другите, както и че македонският народ няма да позволи никой да оспорва историята на тяхната страна.”

Страната ни ще очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество, което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право, информират още от МВнР.

„Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог„, се казва още в изявлението на външното ни министерство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *