Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Любопитно Най-четени

При опасни горещини работодателите са длъжни да вземат мерки за своите служители

При оранжев и червен код за горещо време работодателите са длъжни да вземат мерки за своите служители, които работят на открито.

На работещите трябва да се осигуряват разхладителни напитки, хладно помещение за почивките, както и промяна в работното време или естеството на извършваната дейност.

Това обясни Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда:

„Всички знаем какво предизвикват жегите за здравето ни – повишен риск от инфаркти, от инсулти, но малцина си дават сметка, че всъщност това е риск за тежки трудови злополуки, тъй като при високи температури хората забавят реакциите си, рефлексите си. Възможно е от самото изпотяване да се изпускат предмети и други предпоставки, които могат да доведат до тежки злополуки“.

Най-често труд на открито се полага в селското стопанство, строителството и туризма. За закритите работни помещения, без значение на обявените климатични кодове, са в сила разпоредбите на Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работната среда.

Оптималната температура в офисите трябва да бъде между 18 и 25 градуса, според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат до 33 градуса.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *