24.07.2024

Туристи се оплакват от недостиг на шезлонги и чадъри

Плажовете по Южното Черноморие са препълнени. В разгара на сезона се наблюдава и нова тенденция – ако туристите досега се оплакваха от липса на свободни зони, сега те са готови да платят дори повече, за да си гарантират място на плажа.

В разгара на сезона на плажа в „Крайморие“ след 8.00 ч. сутринта всички чадъри и шезлонги са заети. Цената на плажните принадлежности е по 5 лева, а свободни места трудно се намират дори и през делнични дни. За да си запазят място на плажа, някои от туристите прибягват и до хитрини – поставят хавлии на шезлонгите още от ранни зори.

„Хора, дошли до тук, да ги връщаме заради такъв тип резервета от морална гледна точка не е правилно, и тук се стараем и не допускаме такива практики. Успяваме с касиерите и с помощта на спасителите да обясним на хората, че това не е редно“, коментира концесионерът на плажа Николай Димитров.

„Просто като дойдат хората сутринта, ги предупреждаваме, че не е нормално да дойдат сутринта и да си запазят, и после да дойдат към 9.00 ч. През това време има други хора, които идват и искат да си платят и да си легнат на шезлонги“, допълни спасителят Димитър Калинов.

Някои от летовниците дори стигат до конфликти, за да запазят чадър и шезлонг.

„Трябва всеки да си запазва мястото, когато дойде. Може би трябва да има някаква тарифа – първа, втора, трета линия с различна цена евентуално и оттам вече няма да има такива проблеми“, сподели Ваня Динчева.

На Северния плаж в Бургас заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не достигат. Именно затова туристите тук настояват те отново да бъдат платени.

„Трябва да бъдат платени според мен. В 8.30 ч. вече нямаше празни чадъри и шезлонги. Преди малко взех шезлонг празен, след като си тръгнаха от плажа“, разказа Радостина Доганова.

„Във връзка с ковида чадърите и шезлонгите са на по-голямо разстояние, което предполага и техният брой да бъде по-малък“, заяви концесионерът на плажа Симеон Цветков.

Според стопани на плажове проблем има и в свободните зони, където често се струпват много хора.

„Ние нямам де факто никакви правомощия, ние не сме никакъв административен орган, който да прилага каквито и да било мерки“, каза концесионерът на плаж „Крайморие“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *