Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

ЕК: Страните от ЕС сами ще решат за третата ваксина на гражданите

Решенията за реваксинация в Европейския съюз ще се вземат не от Брюксел, а от правителствата на страните от Общността. Това заяви на брифинг в Брюксел представителят на Европейската комисия (ЕК) Ариана Подеста, предава TACC.

„Въпросът дали да се използва допълнителна, трета доза, която повишава имунитета, е от компетентността на държавите-членки на ЕС. Ние винаги подкрепяме решения въз основа на научни доказателства, като вземаме предвид становището на Европейската агенция по лекарствата (EMA)“, подчерта Подеста.

Говорителят допълни, че ЕК от своя страна възнамерява да предостави на държавите от Общността достъп до ваксини, необходими за реваксинация.

В сряда генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова за мораториум върху бустърните дози поне до края на септември. Той обясни, че това ще позволи изпращането на повече ваксини в страни с ниски доходи, които изпитват недостиг, и ще гарантира, че целта на СЗО да ваксинира поне 10% от населението на всички страни до края на септември е постигната.

През 2020 г. Европейската комисия подписа договори за доставка на над 2 милиарда дози ваксини в ЕС от шест западни фармацевтични компании – дори преди клиничните изпитвания да приключат. От тези компании само четири успяха успешно да завършат разработването на препарати и да получат бърз сертификат от Европейската агенция по лекарствата. В същото време една от тях – AstraZeneca – не изпълни задълженията си по договора. На 4 август ЕК одобри използването на друга ваксина срещу COVID -19 – от Novavax – и подписа договор за доставка на 200 милиона дози от препарата в страните от Общността.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *