Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Ива Митева: Или правителство на ИТН в сряда, или никакво

„Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовното заседание идната сряда“, заяви пред БНР председателката на парламента Ива Митева. Тя прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори, с което изключи възможността служебното правителство да се трансформира в редовно, както предлага БСП.

„От заявките на парламентарни групи разбирам, че за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват дотогава“, каза тя и уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство. „Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме – млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър“, заяви Митева.

„Вярвам, че в парламента ще се върне истинският дебат. Виждам, че започваме да работим, да търсим съгласие и единение по темите“, обясни председателката на НС. „Когато сме политици, трябва да внимаваме какво говорим и какво правим“. Така Митева отговори на въпроси, свързани с Петър Илиев, Момчил Иванов, Слави Трифонов. „Трябва да започнем да работим заедно по теми – образование, здравеопазване, правосъдие, които са важни за всички хора. Главният прокурор е уреден в Конституцията. Категорично всички сме за това, че не може да има вече единна и централизирана прокуратура, тази пирамидална структура трябва да приключи. Аз съм участвала във всички промени в Конституцията – от първата през 2003 година, но от пет поправки – четири са свързани с правосъдната система. Къде сме ние? Там, в 2003 година! Правени са един поправки, които не са решили проблемите ни“, обясни тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *