Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Щамът Ламбда настъпва: Ще вземе ли връх над Делта и Делта+

Докато Испания се бори с актуалния в момента Делта вариант на Covid-19, който обхваща 77% от всички заразени в страната, здравните власти са потвърдили вече 115 случая на т.нар. Ламбда вариант, съобщи БНР.

Този вариант беше открит за първи път през 2020 г. в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.

Ламбда (Lambda) вариантът на новия коронавирус е потвърден вече в повече от 40 страни по света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като „вариант от интерес“, а не като „вариант за безпокойство“, каквито вече са Алфа, Бета, Делта и Гама.

Все още има малко информация за Ламбда, но според проучване на Токийския университет този вариант е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналната уханска разновидност на новия коронавирус.

Вирусите постоянно мутират, като в момента здравните служители са най-загрижени за разпространението на силно заразната Делта, но следят отблизо мутациите, две от които са Делта+ и Ламбда.

Делта+

Вариантът Делта+ има допълнителна мутация в протеиновия шип, което според някои води до повишена предаваемост, каза д-р Нивън Кроуган от Калифорнийски университет в Сан Франциско, пред Лус Пена на KGO-TV.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *