Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Янев: Взети са мерки за ситуацията с пожарите

Премиерът Стефан Янев отчете пред Народното събрание, че правителството е предприело мерки за овладяване на ситуацията с пожарите в страната. Проведено е съвещание, на което са набелязани незабавни мерки – сред тях подобряване на координацията, провеждане на инструктажи и ограничаване на земеделските дейности:

„Т.нар. автоматизирани кули за наблюдение и откриване на пожари – в момента в страната функционират 17 такива. В процес на изграждане са нови 13 в районите на Берковица, Благоевград, Бургас, Сливен. Има осигурено финансиране, изграждат се и процесът продължава“.

По информация от Министерство на земеделието 20% от служителите, ангажирани с реакция при бедствия и аварии, нямат пълно оборудване. Работи се и по закупуване на хеликоптери, които да помагат при бедствия. Обсъждана е възможността това да стане през Плана за възстановяване и развитие.

„Пред мен не стои дилемата дали трябва да купуваме такива хеликоптери или военни самолети“, заяви Янев и препоръча парламентът да се произнесе:

„Това е дебат, който би трябвало да се обсъжда и тук в пленарна зала. Съответно парламентът да зададе тона кои са приоритетите“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *