Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини Свят

Вучич заяви, че не вижда смисъл от диалога с Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич не вижда смисъл в преговорите с премиера на непризнатото от Сърбия Косово Албин Курти, но въпреки това ще продължи диалога с Прищина, предаде ТАСС, като цитира днешно изявление на Вучич пред журналисти.

„Сърбия винаги ще участва в диагола и аз лично ще отида всеки път, когато ме повикат (на преговори), но не виждам смисъл от каквито и да било разговори с (Албин) Курти. С този човек, който каза, че ние сме извършили три геноцида срещу тях (албанците), какво повече можеш да разговаряш? Той се стреми да говори само за миналото, никога не говори за бъдещето (…)“, отбеляза Вучич.

В същото време сръбският президент подчерта, че Белград ще продължи диалога с Прищина. „Работата е там, че Сърбия е длъжна да участва в диалога, защото това е хубаво за нашите хора в Косово и Метохия, защото така ние увеличаваме тяхната сигурност. С преговорите ние сме длъжни да намалим напрежението между сърбите и албанците, защото това ще бъдат най-многобройните народи в Западните Балкани през следващите 100 години. Това е в наш интерес, но дали ще се получи – това е друг въпрос“, каза Вучич.

По-рано, във връзка с резултатите от първия кръг на преговорите между Белград и Прищина в средата на юли в Брюксел, Вучич информира, че Косово е отказало да изпълнява задълженията, поети с Брюкселското споразумение от 19 април 2013 г., и да сформира Съюз на сръбските общини в Косово, който трябва да бъде орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Сръбският президент многократно е заявявал, че Сърбия е изпълнила свята част от споразумението, докато косоварите само започнали да разработват устава на Съюза, а след това прекратили този процес.

Сръбската автономна област Косово и Метохия обяви едностранно независимост през февруари 2008 г., а напоследък активно опитва да стане член на редица международни организации, сред които ЮНЕСКО и Интерпол. Срещу признаването на Косово са се обявили над 60 държави по света, сред които Русия, Индия и Китай, както и пет страни членки на ЕС, отбелязва ТАСС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *