Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Общество Последни новини

Загиналият снощи от мълния младеж не е имал никакъв шанс

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба“, смята експертът инж. Радослав Калчев. В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда в столичния квартал момче беше ударено от мълния. То умира на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност и лидерите към земята са много. Никой не може да предвиди къде ще падне, каза Калчев. По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент. Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния, допълни той.

Според Красимир Димитров от Столична община причината за инцидента е друга – починалото момче вероятно е говорело по телефона си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

Мълнията е намерила човека и това, което е носел в себе си – телефона, каза Димитров. По думите му неговият спътник е имал голям късмет в тази ситуация, защото е бил на разстояние от своя приятел. В противен случай вероятността и той да загине е доста голяма.

Красимир Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря. Трябва хората да влязат на закрито, да изключат телефоните и батериите си, защото това привлича мълниите. Ако са на открито, да се отдалечат от дърветата и да намерят закрито помещение. Всякакви метални предмети, които носят също могат да привлекат мълнията, каза още Димитров.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *