Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Кунчев: При достигане на 300 заразени на 100 000 , ще се наложат мерки за цялата страна

При достигане на средно ниво над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, като веднага трябва да бъдат отпуснати помощи за бизнесите. Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките. Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да спазва собственото си здраве, обясни Кунчев.

Ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Това беше причината днес да организираме Оперативен щаб в Търново, на който предполагам ще присъстват колегите от другите две области. От тях очаквам анализ на ситуацията и приложения за действия. Трябва да се спазват вече разпоредите мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобусите, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство има риск дори да носиш маска, уточни Кунчев.

Според него обществото не е готово да приеме реалността. Каквото си надробим, това ще сърбаме, уточни Ангел Кунчев.

Намесата на политиката е очевидна. Тя вреди. Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали то ще се е решение на политиците, категоричен бе главният държавен здравен инспектор. Той обяви, че едва около 20-30 % от учителите в България са ваксинирали. Очевидно е, че това е недостатъчно. Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинирани. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен, каза още Кунчев.

Според главния държавен инспектор за някои определени групи трябва да има задължително ваксиниране и коментира каква е ефективността на ваксините.

Първо, за да сме напълно наясно – няма в медицината 100% ефективен препарат, още по-малко при ваксините. Ваксината срещу грип е ефективна в някои години между 60-70%. При COVID ваксината ефективността стига до 92%, каза още доцентът. И допълни, че за изтеклата седмица 93.8 от всичките нови случай са неимунизирани.

Тази теза как плашим хората е абсолютно безоснователна. Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна станция, а властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва подобен здравен инспектор, нека си го назначи. Властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са, категоричен е доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че шест от последните взрива в Бургаска област са в социални градове. До кога ще търпим персоналът, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората, попита той.

Според него във ваучерите за храна срещу ваксина няман нищо лошо. Приветствам идеята на съответната верига. Ще направим такава кампания в пет големи града. Няма нищо лошо да има минимална мотивация. Подобни практики има по целия свят, допълни той.

Доц. Кунчев направи прогноза за това каква четвърта COVID вълна ни очаква. Мисля, че поне засега данните са, че наистина вълната ще е малко по-лека, но по-скоро откъм тежест на протичане. Откъм бройка на заразените обаче няма да е толкова лека, защото Делта вариантът се предава лесно. Пикът ще достигнем още в края на август, а за цялата страна в рамките на септември, заключи доцентът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *