Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини

Президентът ще покани една от парламентарните групи за третия мандат

Днес е развръзката на коя политическа формация президентът Румен Радев ще избере да връчи третия последен мандат за съставяне на правителство. Очаква се държавният глава да покани избраната парламентарна група на „Дондуков“ 2 утре сутринта.

Според депутати вариантите са два – мандатът да бъде даден на „БСП за България“ или на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Третият мандат се връчва на парламентарна група, а не на кандидат за премиер. Това е така, за да има възможност за консултации между политическите сили. В такива обаче отказва да участва „Има такъв народ“ – било то и за актуализацията на бюджета, което свежда до минимум шансовете мандатът да е успешен. Според решение на Конституционния съд няма срок, в който да бъде предложен кандидат за премиер, а той има седем дни, за да предложи проектокабинет. Това значи, че връщането на мандата може да се бави.

Междувременно предстои парламентът да насрочи президентските избори, първият тур от които ще е или на 7, или на 14 ноември. Предсрочните парламентарни избори също биха могли да са на една от тези дати, но това ще зависи най-вече от държавния глава, който ще трябва да разпусне депутатите два месеца по-рано. Той вече заяви, че парламентът трябва да приеме актуализацията на бюджета, а според депутати окончателното гласуване може да е в началото на септември.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *