Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини Свят

Излязоха някои подробности от американския доклад за произхода на COVID-19

Американската разузнавателна общност остава разделена по въпроса за произхода на новия коронавирус, но смята, че лидерите на Китай не са знаели за вируса преди началото на световната пандемия. Разузнавателните агенции на САЩ не могат да разрешат спора дали разпространението на вируса се дължи на инцидент в китайска лаборатория без да получат повече информация. Това става ясно от разсекретено резюме на доклада, който американският президент Джо Байдън поръча на американското разузнаване през месец май за установяване на произхода на новия коронавирус, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.
В разсекретеното резюме американските официални представители посочват, че само Китай може да помогне в намирането на отговора на въпроса за истинския произход на новия коронавирус, който отне живота на 4,6 милиона души по света.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който получи засекретения доклад по-рано тази седмица, заяви, че Вашингтон и неговите съюзници ще продължат да оказват натиск върху китайското правителство за информация.

Светът заслужава отговори и аз няма да се откажа, докато не ги получим“, каза Байдън. „Отговорните държави не бягат от тези отговорности спрямо останалия свят, допълни той.

По думите на Байдън в Китай има важна информация за произхода на пандемията, но от самото начало правителствени служители в Китай пречат на достъпа до информация от страна на международните изследователи и членовете на световната здравна общност.
Офисът на директора на Националното разузнаване посочи в изявление, че Китай продължава да пречи на глобалното разследване, отказва да споделя информация и хвърля вината върху други държави, включително САЩ. Стигането до заключение за това какво е причинило вируса вероятно ще изисква сътрудничеството на Китай, се посочва в изявлението.

Според разсекретеното резюме четири агенции от общо 18-те в американската разузнавателна общност имат „слаба вяра“ в хипотезата, че вирусът е бил предаден първоначално от животно на човек. Пета разузнавателна агенция има „умерено доверие“ в твърдението, че първото заразяване на човек е свързано с лаборатория. Анализаторите не смятат обаче, че вирусът е развит като биологично оръжие и според повечето агенции той не е генетично създаден.

Новият американски доклад посочва, че анализаторите не са в състояние да предоставят окончателно обяснение за произхода на вируса без нова информация от Китай, като клинични проби и епидемиологични данни за ранните случаи.

В САЩ много консервативни кръгове смятат, че китайски учени са развили COVID-19 в лаборатория и са позволили да изтече. Представители на Държавния департамент при управлението на президента Доналд Тръмп публикуваха информация, че в Института по вирусология в Ухан, където се появи първото известно огнище на пандемията, са се правели проучвания на коронавируси. Като цяло научната общност остава на мнение, че вирусът най-вероятно е мигрирал от животно на човек, отбелязва БТА.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *