Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

САЩ се изтеглиха от Афганистан

Американските военни са приключили изтеглянето си от Афганистан, с което се поставя край на 20-годишната война на САЩ в страната.

Изтеглянето приключи с масова операция по евакуация на американци и афганистанци, помогнали на коалиционните сили по време на войната. Според Пентагона от летището в Кабул са били евакуирани над 123 хиляди души.

Процесът беше белязан от атентат, при който загинаха десетки афганистанци и 13 американски военни. Атентатът, за който пое отговорност групировката „Ислямска държава“, повиши степента на тревожност и доведе до ускоряване на евакуациите. Инцидентът също показа и възможните препятствия пред талибаните, под чийто контрол попадна страната.

Краят на изтеглянето се случи преди поставения от американския президент Джо Байдън срок от 31 август. С него беше приключена най-дългата водена от Съединените щати война, при която загинаха над 2400 американски военнослужещи.

В изявление Байдън посочи, че военните единодушно са препоръчали приключване на евакуацията в срок. Според Белия дом Байдън ще говори за края на войната в Афганистан в телевизионно обръщение, което е планирано за 20:30 ч. българско време.

Войната на САЩ в Афганистан започна малко след атентатите от 11 септември 2001 г. и доведе до свалянето на талибаните от власт. Завръщането на талибаните преди около две седмици причини масово напускане на страната от тези, които се притесняват, че предстои въвеждане на суров режим.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, които изисква талибаните да изпълнят ангажимента си да позволят напускането на страната на тези, които не искат да останат, както и да допуснат ООН и други агенции.

Междувременно от Пентагона разследват американски ракетен удар по групировката „Ислямска държава“ в Кабул, при който се твърди, че са убити 10 цивилни, включително и деца. Военните казват, че ударът е бил по автомобил бомба, който е представлявал „непосредствена“ заплаха за летището в Кабул и признават, че има цивилни пострадали, но засега няма официална информация.

Ударът с безпилотен самолет беше вторият по рода си в отговор на атентата в района на летището в Кабул миналия четвъртък.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *