Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

12 области вече са в червено на ковид-картата у нас

Дванайсет от областите в страната се намират в „червена“ зона по ниво на заболеваемост от COVID-19, показват последните данни, публикувани от Националния център по заразни и паразитни болести. Данните са към 29 август 2021 г. и указват 14-дневната заболеваемост от коронавирусната инфекция на 100 хиляди души население. В „червена“ зона попадат областите, в които нивото на заболеваемост е от 250 до 500 на сто хиляди души.  Това са областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Останалите 16 области са в „жълта“ зона, с ниво на заболеваемост от 100 до 250 на сто хиляди души население.

Най-висока заболеваемост от COVID-19 на 100 хиляди души към 29 август се отчита в областите Бургас, Търговище, Велико Търново, Русе, Пловдив и Хасково, а най-ниска – в областите Кърджали, Кюстендил, Видин и Враца.

През изминалата седмица – от 23 до 29 август,  са регистрирани 10237 случая на COVID-19, което с 2288 случая повече спрямо предходната седмица.

Потвърдените нови случаи през последната седмица представляват 6.77% от всички изследвания. За предходната седмица  те бяха 5.64%, сочат още данните на НЦЗПБ.

Според прогнозата на експертите пикът на поредната коронавирус вълна се очаква през октомври, но всичко зависи от спазване на Covid мерките.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *