Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Папа Франциск се срещна с премиера на Унгария Виктор Орбан

Папа Франциск се срещна днес с антиимигрантски настроения премиер Виктор Орбан зад затворени врата в началото на краткото си посещение в Унгария, предаде АФП.

Главата на Римокатолическата църква е в Унгария за закриването на Международния евхаристичен конгрес. Той се срещна с Орбан, който бе придружаван от президента Янош Адер, в Музея на изящното изкуство в унгарската столица.

Телевизията на Ватикана показа как папата влиза в музея, но не и кадри от срещата с премиера, но Орбан пусна снимка как се ръкуват в акаунта си във Фейсбук.

Орбан се обяви за защитник на „християнска Европа“ от миграцията, а Франциск настоява да се оказва помощ на маргинализираните и хора от всички религии, бягащи от войни и бедност, отбелязва АФП.

През последните години няма особен синхрон между привържениците на унгарския премиер и Светия отец. Медии и политици, които подкрепят Орбан, определяха папата като „антихристиянски“ заради симпатиите му към бежанците. Депутат от ФИДЕС пък му извади прякора „папа Сорос“ по името на американския филантроп либерал от унгарски произход Джордж Сорос, което е обида в очите на десните.

От рано тази сутрин поклонници от цялата страна се стичаха към големия Площад на героите в Будапеща, където папата ще води меса на закриването на 52-ия Международния евхаристичен конгрес.

„Не сме тук за политика, а за да видим и чуем папата. Чудесно е, че посещава Будапеща“, сподели 82-годишната Ева Мадоки, дошла от град на стотина километра от столицата.

Но кратката 7-часова визита в Унгария предизвиква учудване. След нея той веднага отива на официално посещение в съседна Словакия за над два дни.

„Папа Франциск иска да унижи Унгария, като остане едва няколко часа“, каза телевизионен журналист, подкрепящ Орбан.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *