24.07.2024

Цените галопират, хлябът гони 2 лева

Цените на храните се вдигат драстично, като поскъпването, започнало през август, ще продължи и през есента. Това показва проучване на Институт за социални и синдикални изследвания, направено в периода 26 август- 1 септември. Според експертите цената на хляба ще стигне до 2 лева за килограм. Производители от различни райони вече вдигнаха цените с 10-15 стотинки, а други обявиха, че предстои да го направят. Така в магазините хляб от 700 грама вече струва между 1,40 и 1,70 лв.

Според данните на института за година хляб „Добруджа“ е поскъпнал с 4,2%, а цената на пшеничното брашно се е повишила със 7,3%. Средната цена на килограм хляб „Добруджа“ достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от очакваното възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на зърното у нас остават сравнително високи.

Основната причина за поскъпването на храните у нас е ръста на цените на горивата, природния газ и електрическата енергия, най-вече на тази за фирмите. Припомняме, че в края на юли бизнесът предупреди, че цената на тока на енергийната борса у нас е най-високата в Европа. В същото време цената на природния газ се вдига пореден месец.

Драстично поскъпване се наблюдава и при други основни храни като слънчогледовото олио например, чиято цена за една година се е вдигнала с 43%. Проверка на „Труд“ по магазините показа, че бутилката от литър вече гони 4 лева. По-ускореното покачване на олиото започна още през месец март, заради по-слабата реколта и влиянието на международните борси. Сега средната цена на олиото у нас е 3,86 лв. за литър, при 2,70 лв. за литър през септември 2020 г. Най-скъпо плащат в Бургас и Ямбол, където в магазините то се продава по 4,45 лв. и 4,25 лв. за литър.

Сериозно увеличение има и при цените на зеленчуците. При краставиците цената се е повишила с близо 36 на сто спрямо миналата година, на доматите и зелето – със 18%, на червените чушки – с 23,7%, на морковите – със 17 на сто, картофи – 6% и дори на фасула – със 7,4 на сто.

Средната цена на доматите сега е 2,65 лв. за кг, при 2,25 лв. преди година. Във някои градове обаче килограмът се продава двойно – във Варна, където средната цена на доматите достига 4,03 лв. за кг.

Повече плащаме и за плодове, като прасковите например в търговската мрежа се предлагат с 24,1% по-скъпо в сравнение със септември 2020 г., а ябълките – с 11%. От месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилето – със 7,5% и на сухите колбаси – с 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *