Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

САЩ официално обяви, че трета доза на „Пфайзер“ може да не е необходима

Трета доза от ваксината на „Пфайзер” срещу Covid-19 може да не е необходима, въпреки че увеличава имунния отговор на хората, които са я получили. Това обявиха от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати (FDA), информира БНР. От фармацевтичната компания вече излязоха с подобно искане, както ви информирахме .

Някои изследвания сочат, че с времето ефикасността на ваксината „Комирнати” срещу симптомите на инфекция или варианта Делта намалява, но други проучвания показват противното, обясняват експертите от агенцията.

От своя страна, компанията „Модерна” информира, че нови данни от изпитване на ваксината ѝ срещу Covid-19 показват, че защитата срещу вируса намалява с времето. Според тях това подкрепя идеята за прилагане на трета подсилваща доза. Подобни са и аргументите на „Пфайзер” за „трета игла”.

В изследването на „Модерна” са взели участие около 25 хиляди доброволци. То демонстрира, че има по-висока степен на заразяване при хора, които са били ваксинирани преди 13 месеца, в сравнение с хора, които са си сложили ваксината преди около 8 месеца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *