Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Ню Йорк заменя неваксинирани здравни работници с националната гвардия

Длъжностните лица на щата Ню Йорк се готвят за недостиг на персонал, когато задължителната ваксинация на здравните работници влезе в сила в понеделник и може да се обърне към Националната гвардия, както и към медицински специалисти от други щати или държави, съобщава „Гардиън“.

Губернаторът Кати Хочул публикува план, очертавайки стъпките, които може да предприеме за увеличаване на работната сила в случай, че голям брой служители на болници и старчески домове не спазят крайния срок.

„Все още сме в битка срещу COVID, за да защитим близките си и трябва да се борим с всеки инструмент, с който разполагаме“, каза тя.

Това би могло да означава обявяване на извънредно положение, което да позволи на медицински специалисти, лицензирани извън Ню Йорк, както и наскоро завършили и пенсионери, да практикуват там. Други възможности включват разполагане на медицински обучени членове на Националната гвардия, партньорство с федералното правителство за изпращане на екипи за медицинска помощ при бедствия до местните здравни и медицински системи и „проучване на начини за ускоряване на исканията за визи за медицински специалисти“.

Държавният департамент по труда също е издал насоки, поясняващи, че работниците, които са уволнени, защото отказват да бъдат ваксинирани, няма да отговарят на условията за осигуряване за безработица, „ако няма валидно одобрено от лекаря искане за медицинско настаняване“.

Около 16% от 450 000 болнични служители на щата или приблизително 70 000 работници не са напълно ваксинирани, съобщиха от кабинета на губернатора.

„Поздравявам всички здравни работници, които се ваксинират и призовавам всички останали здравни работници, които са неваксинирани, да направят това сега, за да могат да продължат да предоставят грижи.“

Планът идва на фона на по-широка битка между щатските и федералните правителствени ръководители, настояващи за ваксинации, за да се противодейства на силно заразния вариант Делта и работниците, които са против изискванията за ваксиниране, някои на религиозна основа.

В неделя Хочул присъства на служба в голяма църква в Ню Йорк, за да помоли християните да помогнат за популяризирането на ваксините.

Не е ясно как висящите съдебни дела относно религиозни изключения ще се прилагат към плана на щата да продължи напред и да уволни неваксинирани здравни работници.

Федерален съдия в Олбани временно разпореди на държавните служители на Ню Йорк да разрешат религиозни изключения за наложената задължителна ваксинация на здравните работници, която бе въведена от бившия губернатор Андрю Куомо.

Изискване учители и служители в училища в Ню Йорк да бъдат ваксинирани е временно блокирано от апелативния съд на САЩ само дни преди да влезе в сила. Изслушването е насрочено за сряда.

Вариант Делта предизвика скок в случаите на Covid-19 и хоспитализации в САЩ, които достигнаха своя връх в началото на септември, според статистика на „Ройтерс“. Смъртните случаи продължават да растат, като САЩ отчитат около 2000 средно на ден за последната седмица, най-вече при неваксинираните.

Докато случаите в национален мащаб са намалели с около 25% от есенния си връх, нарастващите нови инфекции в Ню Йорк се изравниха едва наскоро.

В опит да защитят по-добре най-уязвимите, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в петък подкрепиха бустер дозите от ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19 за американци на възраст 65 и повече години, възрастни със заболявания и възрастни във високорискови работни и институционални условия.

В неделя директорът на CDC, д-р Рошел Валенски, уточни кой трябва да отговаря на условията за бустерните дози въз основа на тяхната работа в високорискови условия.

„Това включва хора в приюти за бездомни, хора в групови домове, хора в затвори, но също така важното е, че нашите хора работят … с уязвими общности“, каза Валенски. „Така че нашите здравни работници, нашите учители, нашите хранителни работници, нашите служители в обществения транспорт.“

Валенски реши да включи по-широк кръг хора, отколкото бе препоръчано в четвъртък от група експерти от външни съветници на агенцията. Директорът на CDC не е длъжен да следва съветите на комисията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *