Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

Газпром се разбра с Унгария

Унгария подписа нов дългосрочен договор с руската компания „Газпром“. По-рано в края на август по време на посещение на унгарския външен министър Петър Сиярто съобщи, че новият дългосрочен договор е за 15 години с възможност за промяна на условията след 10 г. Унгария ще получава по 4,5 млрд. куб м газ годишно: 3,5 млрд. куб м през Сърбия (през балканското продължение на газопровода „Турски поток“ ) и 1 млрд. куб м през Австрия.

От страна на Украйна реагираха на новия договор, като от Министерство на външните работи на страната заявиха, че Киев е разочарован от решението на Унгария и, че новият договор ще нанесе щети на двустранните украинско-унгарски отношения.

Както и, че Украйна ще се обърне към Европейската комисия. От дружеството „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ пък оцениха това като очакване за значително и дори пълно намаляване на транзита на газ за Унгария през Украйна. Унгарската страна не остана длъжна и отговори, че никой няма право да се меси в решенията на страната в сектора на енергетиката.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *