Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени

Китай забранява криптовалута

Китайската централна банка обяви, че всички транзакции с криптовалути са незаконни. „Свързаните с виртуална валута стопански дейности са незаконни финансови дейности“, заяви Китайската народна банка и предупреди, че подобна дейност „сериозно застрашава безопасността на активите на хората“, предава technews.bg.

Китай е един от най-големите пазари на криптовалута в света. Колебанията там често оказват влияние върху глобалната цена на виртуалните пари. Закономерно след обявлението на Китай последва значителен срив в цените на дигиталните „монети“.

Ходът е най-новият в националното преследване на Китай срещу явлението, което държавата разглежда като „нестабилна, спекулативна инвестиция“ в най-добрия случай, а в най-лошия – метод за пране на пари. Досега търговията с криптовалути бе официално забранена в Китай, още от 2019 г., но продължаваше онлайн чрез чуждестранни борси, отбелязва BBC.

През май китайските държавни институции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн. От юни бе наредено на банките и платежните платформи да спрат да посредничат в транзакции с криптовалути и бе издадена забрана за „добив“ на такива.

Новото решение на Китай обаче е най-пресният показател, че страната има явното намерение да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. От изявлението става ясно, че хората, които са замесени в „незаконни финансови дейности“, извършват престъпление и ще бъдат съдени. Работата на чуждестранните уебсайтове, предоставящи такива услуги на китайски граждани онлайн, също ще се счита за незаконна дейност.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *