Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени

През последната година скокът на цените на имотите е огромен

Анас Хамид е брокер в голяма агенция за недвижими имоти. Казва, че луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо от всякога през последните месеци. Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко, обяснява той.

Скокът на цените на имотите през последната година е невиждан.

От миналата година до сега има 37% вдигане на цените. Това е така, защото е по-голямо търсенето на пазара в момента и това реално вдига цените. Основният казус е с банките, защото банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви, които не са били досега в България, смята Хамид.

Лудостта на имотния пазар накара БНБ да приложи нова мярка спрямо банките като ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансистът Никола Янков мярката на народната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Говорим за 60 хиляди нови жилища продадени първите 6 месеца на годината. Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде са тези апартаменти. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда собствени средства. Това са преди всичко готови пари, които са спестени пари, обяснява Янков.

Цените се вдигат от хората с готови пари, но останалите взимат ипотечни кредити на вече високите цени. Експерти наблюдават, че голяма част от имотите се купуват заради страха на хората от инфлацията, а не защото са им необходими.

Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити. Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава е възможно да го продадете за 80 или 70 единици, обяснява експертът.

В колкото по-скъпи и желани квартали са имотите, толкова по-лесно се продават, споделят брокери. Затова и празни терени в най-скъпия район на София – Докторски паметник, се продават за милиони – например терен от едва 264 квадратни метра струва 2 милиона и 100 хиляди евро.

Хората в България явно имат фетиш, традиция, емоция в тази цялата работа. Време е българите, поне тези с финансови възможности, да потърсят алтернативи за парите си. Има такива алтернативи. най-нормалното нещо е да се инвестира чрез инвестиционни сметки на глобалните финансови пазари, които дават доста предимства в сравнение с имотите в България, допълва Никола Янков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *