13.07.2024

Цената на природния газ се покачва

газпром

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Николай Павлов, каза че цената на газа отива нагоре. „Очевидно Европа изпитва трудности с доставките на природен газ и това доведе до качването цените им нагоре. Икономиките започнаха да се съживяват много бързо, същевременно зимата 2020/2021 г. беше доста студена и продължителна, което наложи изпомпването на газохранилищата, а основните доставчици доставят до размера на договорните количества. И не доставят допълнителни количества. Това създаде недостиг, който може да бъде компенсиран с течния природен газ. 80% от дългосрочните договори в Европа са индексирани към газовите борси, 20% към петрола. Търсенето е много голямо, предлагането не може да покрие това търсене и така се стига до високите цени“.

Нашите договори с нашите доставчици отразяват развитието на европейските газови пазари, а и петролните пазари, допълни Павлов. „За България е важно ценовия микс да дава възможност българския потребител да има сигурност и непрекъснатост на доставките. Цената в България е по-ниска с 20-25% в сравнение с действащите цени в Европа. Внасяме газ от Русия и Азербайджан през Гърция. 1 млрд. куб. м за година е договорът. „Булгаргаз“ не е допуснал недостиг, всички клиенти получават количествата си навреме, а виждате в Европа какво се случва.“

Вярно е, че газовата връзка с Гърция не е готова и затова не можем да достигнем до максималната доставка на азерски газ, заяви още Павлов. „Компанията от Азербайджан няма задължение да доставя през друга газова връзка, това трябва да се отбележи. Договорът ни е през Комотини, а тази връзка все още не е готова. Стискаме палци на 1 юли тази връзка на Комотини е да бъде готова“.

По отношение на цената – цените се формират на база формули, допълни още Павлов. „В определен период руският газ ще бъде по-висок, азерският по-нисък, във всеки един период, всеки един договор е малко по-изгоден от други, но целта е миксът да дава възможност да даваме добра цена и конкурентност на нашия бизнес“.

Ние утре ще внесем заявление за цената на газа, която ще поискаме от Държавния регулатор, но тъй като трябва да изчакаме довечера до 23 часа последните котировки на борсите, сега каква цена ще поискаме утре, не мога да кажа, заяви Павлов. „Заявлението беше на 10 септември отразяваше развитието на пазарите през 9 септември, а сами виждате, че има движение по този въпрос, така че заявлението ще бъде за по-висока цена.“

Ние заведохме дело срещу „Топлофикация София“, ситуацията е много сложна, ние предприемаме всички действия, за да можем да осигурим паричните си потоци, в заключение каза Павлов. „Топлофикация София“ спешно се нуждае от финансова подкрепа, дългът трябва да бъде изплатен. Газа към тях няма да бъде спрян, но те трябва в съвсем кратки срокове да изплатят натрупаните задължения“.

Четейки големите агенции, които наблюдават международните газови пазари, със сигурност през следващите месеци цените ще се задържат на тези нива, надяваме се пазарът да се успокои, особено след като „Северен поток“ влезе в експлоатация, накрая каза Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *