Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Одобрена е трета бустерна доза

Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на „Пфайзер“ за лица над 18-годишна възраст. Според Европейската агенция по лекарствата третата ваксина ще може да се поставя поне шест месеца след като е била инжектирана втора доза. Повече подробности по темата в „Денят започва“ по БНТ коментира проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

Става въпрос за трета доза минимум след 28-мия ден за лица с намален имунитет, компроментирана имунна защита, след трансплантация и други подобни. Тоест, ваксината на „Пфайзер“ става тридозова за тях, обясни проф. Гетов. За лицата с нормална функция на имунната система се препоръчва третата доза да се постави след 6 месеца, обясни още експертът.

Не е необходимо да се прави изследване за антитела, счита се, че третата доза подсилва ефикасността на ваксината, заяви проф. Гетов.

За ваксината на „Модерна“ в момента се оценяват документите и данните, за векторните ваксини нямаме все още подадена информация, допълни той. Моят съвет е да не се смесват ваксините, препоръча експертът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *