Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Свят

В Германия разбиха престъпна мрежа за пране на пари

Десет души в Германия, повечето от които са свързани с ислямистки терористични групи, вчера бяха оставени в ареста след акция срещу престъпна мрежа за пране на пари, проведена в три провинции, предаде ДПА.

При акцията, извършена в сряда, бяха иззети стоки, оценявани на близо 5 милиона евро, включително 15 превозни средства, сред които и два спортни автомобила „Ламборгини“. Един от заподозрените по-късно беше освободен.

В акцията в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Бремен се включиха повече от 1400 полицейски служители. Разследват се общо 67 души, заподозрени в участие в международна престъпна организация.

Предполага се, че те са участвали в изпирането на 140 милиона евро чрез т.нар. „хавала“ мрежи, с които се прехвърлят пари през международни граници извън обхвата на официалната банкова система. Един от заподозрените е свързан с терористичната групировка Фронт ан Нусра в Сирия.

Той е обвинен в това, че е довел съмишленици от Сирия в Германия, за да се включат в принудително събиране на дългове.

Властите свързват още шестима от заподозрените с ислямистките среди. Подозира се, че част от прехвърлените пари са били използвани за финансирането на терористични дейности.

Според разследващите фондовете са се прехвърляли от пунктове за плащане в Германия и Нидерландия към Турция и Сирия, като много от тях са придобити чрез престъпна дейност, включително и чрез разпространение на наркотици.

Съдът е наложил запор върху активи на стойност 140 милиона евро, много от които се приписват на двама сирийци на 44 и 42 г., които са живеели в Дюселдорф и Мюнхенгладбах.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *