Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Циганското лято след студа

Циганското лято ще ни зарадва с 20 градуса. Топлото време за октомври обикновено ни изненадва приятно около и след Димитровден, отбелязва пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Лъжовно „Това е период на слънчево и сравнително топло време между 11 часа на обяд и 14.00 следобед. Когато има циганско лято , сутрин може да има слаби мъгли, по обедно време температурите да стига до 12-15 градуса, а на слънце дори до 20 градуса.

Това време е лъжовно, все едно е много топло и буквално след няколко часа си отива, защото вече денят е много къс“, отбелязва професорът.

Около 20 октомври и в началото на третото десетдневие на месеца се очакват по-високи температури от нормалните. Преди това ще има едно захлаждане, за което има вероятност да доведе до снеговалежи в по-ниското. „Трябва да мине поне още една седмица, за да кажем дали тази прогноза ще се сбъдне.

Последният есенен месец – ноември, може да ни изненада със значително повече топлина“, прогнозира още климатологът. Фронт Студеният фронт, обхванал България, ще донесе трайно захлаждане, което ще продължи поне още една седмица, а температурите ще останат под нормата. Днес и в понеделник ни очаква едно леко затопляне с повишаване на максималните температури от 2 до 3 градуса. След което обаче ни очаква отново ново захлаждане.

Така ще продължи чак до следващата събота и неделя -времето ще е влажно, облачно и студено. „Ще бъде щастие да видим слънце за час или два. Валежите са крайно необходими, защото те прекратяват едно доста дълго и тайно засушаване, което имаше в България. Очаква се обемът на валежите да достигне до 20 и на места до 40 литра на квадратен метър“, каза още експертът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *