Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Испания дава на младежите си по 400 евро за култура

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че през 2022 г. испанските тийнейджъри, навършили 18 години, ще получат ваучер на стойност 400 евро. Те ще могат да го харчат за всичко, свързано с култура – книги, концерти, билети за кино или театър. Това предвижда новата национална схема на испанското правителство, която е на стойност 200 милиона евро.

Приблизително 500 000 младежи ще имат право да получат пропуск за следващата година. Ваучерът се взима от испанското министерство на културата и спорта. Испанският министър на културата Микел Иста Льоренс обяснява: „Това е като подарък за 18 -ия рожден ден и бих се радвал, ако го прекарат в операта или на концерт за класическа музика“, коментира културният министър пред местни медии.

При обявяване на проекта премиерът Санчес каза, че мярката ще подобри достъпа на младите хора до културата, като същевременно ще помогне на испанската културна индустрия, която пострада финансово по време на пандемията от Covid-19.

Организаторите на традиционните кориди също поискаха да са част от предвидената културна програма, но от правителството не одобриха предложението. По-късно Министерството на културата и спорта обяви в писмено съобщение до държавната информационна агенция Efe, че „не всичко, което нашето законодателство разглежда като култура, ще попадне под тази културна програма.“

Коридите отдавна не се радват на голям интерес от местното население, особено сред по-младите. Но остава популярна атракция за туристите. Франция и Италия са въвели подобни схеми, с които да насърчат културния бранш, но Испания е първата, която реализира идеята.

Вицепремиерът Йоланда Диас написа в туитър, че „подкрепата за изкуствата и бъдещето на младите хора е съществено условие на бюджета, което трябва да послужи като тласък на културата“. Парите ще бъдат разделени на културни секции, така че общата сума на ваучера да се изразходва за множество културни дейности, вместо всички да бъдат събрани в едно направление. Тези раздели тепърва ще бъдат обявени от правителството.

Новината за ваучера идва само няколко дни след като испанските власти обявиха обявяването на правителствена схема, която ще дава на жителите от 18 до 35 години със средни доходи месечна отстъпка от 250 евро от месечния наем.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *