Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Обилни есенни валежи през седмицата.

Средиземноморски циклон с център над Италия обуславя дъждовното време в следващите два дни. И в понеделник, и във вторник се очакват валежи на много места в страната. В първия ден на седмицата остава мрачно и дъждовно почти над цялата страна. Вятърът ще е осезаем в източните райони, а температурите следобед – от 8-10 градуса на запад до 15-16 около крайбрежието. Валежите ще са по-обилни в централните райони на Южна България и най-вече в Рило-Родопската област. Там количествата за денонощието ще са между 20-30 л/кв.м, в планината – повече.

Във вторник през деня ще вали по-интензивно на югоизток. От запад на изток обаче валежите ще намаляват и ще спират, най-късно около Черноморието. Температурите ще се запазят без особена промяна. Срядата е денят, в който над западната половина на страната поне за малко трябва да се покаже слънцето, без това да се отрази на температурите, които остават в есенния диапазон.

От четвъртък почти до края на седмицата над Средиземноморието ще се формира поредна област с ниско атмосферно налягане. Очаква се още една серия напоителни есенни валежи, по-значителни като количества в четвъртък и петък. По високите планински масиви на Западна България ще вали сняг.

От 18 до към 20 октомври времето ще е сравнително сухо. Облачността ще се разкъса, температурите ще се повишават до по-поносими стойности. Ранните часове ще са студени с потенциал за мъгли и слани, но в следобедите ще се показва слънцето. Около 22-23 октомври метеорологичните модели допускат образуване на нов средиземноморски циклон, чиито фронтове ще преминат над страната с превалявания. След това времето обещава още дни без валежи и с повече есенно слънце.

На много места в южната половина на страната количествата валеж през предстоящата седмица ще са около и над 100 л/кв.м. Има опасност от разливи по големите реки. В хидрологичния бюлетин на НИМХ предупреждение в степен „Тревога“ е в сила за средното течение на Марица. Под особен надзор са долните части от течението на Струма и Места в Югозападна България, реките Провадийска и Камчия на изток. Около планинските проходи и пътища почвеният слой ще се напои стабилно и ще позволи дестабилизация. Има опасност от активиране на стари и поява на нови свлачища по пътищата и проходите около планините.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *