24.07.2024

Цигарите са взели 2 пъти повече жертви от COVID-19

Учени и здравни експерти от 31 държави: „Защитната линия срещу епидемията от тютюнопушенето е намаляването на вредата от тютюна“.

На Четвъртия научен форум за намаляване на вредата от тютюна в Атина, който се проведе в края на септември, се изнесоха последни данни за „епидемията“ от тютюнопушенето и научни данни намалената вреда на новите бездимни алтернативи на цигарите. Тютюнопушенето убива повече от 8 милиона души по света годишно, което е близо два пъти повече от броя на загиналите в резултат на COVID -19 досега. През последните 20 години пушенето е причина за 20,2% от смъртните случаи сред мъжете и 5,8% сред жените, показва статистиката. През 2020 г. 2,7 милиона европейци са били диагностицирани с рак, а още 1,3 милиона са загубили живота си от онкологично заболяване. Учените призоваха на форума в Гърция правителствата да вземат предвид научните доказателства за намаленото вредно въздействие, което редица нови никотин-съдържащи продукти могат да донесат на пушачите по света. Те категорично заявиха, че пушачите имат право да знаят за алтернативите с намален риск.

„Епидемията от тютюнопушене е тук, за да остане, освен ако не направим нещо, за да я предотвратим и да намалим тежестта от нея. Нашата защитна линия е намаляването на вредата от тютюна“. Това е становището на 62-ма учени, лекари, университетски професори от 31 държави в областта на медицината, общественото здраве и икономиката в публикуваната декларация след научната среща на високо равнище в Гърция, посветена на изследванията и съвременните политики и стратегии за намаляване на вредата от тютюна, който привлече интереса на още над 300 участници от 42 държави.

„Няма нужда да се оспорва, че има никотин-съдържащи продукти, които са много по-малко вредни от горимите цигари. Данните показват, че тютюнът с нагряване е значително по-малко опасен от пушенето на цигари“, според италианския кардиолог доц. Джузепе Бионди Зокай от Факултета по медицински и хирургични науки и биотехнологии на Университета Сапиенца в Рим, „бездимните продукти трябва да бъдат разглеждани като помощно средство за спиране на пушенето, каквато е практиката във Великобритания.

„Хората понякога не могат да се справят сами с отказа от пушене. Някои имат нужда от терапия, други – могат сами да преминат от един към друг продукт. Електронните цигари могат да спомогнат за намаляване на пушенето – това са метааналазите от проучването ни, публикувано преди няколко седмици. А това от своя страна води до подобрение на качеството на живот и на организма на пушачите. Освен ефикасни в борбата с тютюнопушенето, бездимните продукти могат да бъдат добра инвестиция от страна на обществото поради намалените разходи в здравеопазване“, казва кардиологът.

През 2020 г. Агенцията по обществено здраве на Англия излезе с доклад, че електронните цигари са най-успешното средство за отказ, благодарение на което пушачите във Великобритания се справят с пушенето, а след Брекзит страната дори обсъжда въвеждане на нови регулации за бездимните продукти и легализирането на шведския снус, който в момента в ЕС. Изключение прави само Швеция – страната на произход на снуса, в която торбичките тютюн за орална употреба са разрешени за употреба и широко разпространени. В резултат на по-малко рисковия начин за прием на никотин в Швеция чрез бездимния снус, пушачите в Швеция са едва 7%, болните от рак на белия дроб са най-малко в ЕС, а разходите за лечение по този показател – най-ниски, стана още ясно на научения форум в Гърция.

„Стратегията за намаляване на вредата от тютюна допълва мерките за превенция и контрол на тютюна. Концепцията за „никотинова зависимост“ е медикаментозна и в крайна сметка приета и сега е част от стратегиите за лечение във Великобритания“, добави проф. Кейтлин Нотли, експерт по зависимостите в Обединеното кралство.

„Необходимо е да се засилят усилията за нов, по-широк подход към политиките за контрол на тютюнопушенето. Целта ни е диалог с политически експерти и регулатори на международно, европейско и национално равнище, за да дадем възможност на политиките, основани на факти, и да приложим регулаторни подходи за намаляването на вредата от тютюна. Трябва да се вземат предвид онези пълнолетни пушачи, които по различни причини не могат да се откажат от тютюнопушенето – те не трябва да бъдат пренебрегвани“, посочиха експертите в своята декларация след конференцията.

„Пушачите имат право да знаят за алтернативите с намален риск. Не можем да обърнем гръб на хората, които не могат да спрат цигарите. Трябва да им дадем алтернатива и да им кажем до какви резултати е достигнала наука“, заяви изпълнителният директор на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който беше един от лекторите на високия научен форум.

„Вместо да чакаме това поколение да умре или да се промени, можем да направим нещо повече. Тези хора имат ли права или са виновни, защото пушат и високата смъртност при тях ще продължи? Хората с белодробни хронични заболявания, диабет, високо кръвно налягане в комбинация с пушенето влошават основното си заболяване. Не може да се обърне гръб на толкова много хора, които са опитвали многократно да спрат цигарите и които, на всичкото отгоре, страдат от хронично заболяване, и пак не могат да откажат пушенето. Не може да не им дадем алтернатива“, допълни д-р Хасърджиев на събитието.

Би било обезпокоително да се откажат права на потребителите, смята и Дейвид Суинър, професор по право от Университета в Отава, Канада. „Хората не получават адекватна информация или дори получават неточна информация. Следователно не трябва да обвиняваме хората, че не разбират информацията за намалената вреда на новите продукти.“, допълни канадският професор.

Според независимите международни експерти преминаването към бездимни продукти ще има положителен ефект за много пушачи, които много пъти са се проваваляли в опитите си да откажат цигарите.
„Проблемът е огромен – имаме милиони смъртни случаи в резултат на тютюнопушенето и над 20% от европейското население, което все още пуши. Има проблеми, които трябва да се адресират. Трябва да имаме одобрени програми. Въпросът е как да насърчаваме пациентите си да се откажат чрез продукт с намален риск, ако не могат да спрат цигарите по друг начин“, казва и гръцкият кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.

1% по-малко европейски пушачи = 40 млрд. евро по-малко здравни разходи
Превенцията трябва да се разглежда освен като възпиране на потенциалните бъдещи пушачи, така и като лечение на зависимостта на сегашните пушачи. Правителствата харчат много средства за лечение на заболяванията в резултат на тютюнопушенето и за никотинзаместващи терапии, като никотинови лепенки или други подобни средства, които нямат особен положителен ефект върху зависимите от никотин, констатира проф. Емануеле Брако от Университета във Верона, икономически експерт. Потенциалът на новите бездимни продукти да окажат положително въздействие върху общественото здраве, ако пълнолетните пушачите преминат на тях, има конкретно измерение и в цифри.

Ако се намали пушенето в Европа дори с 1%, то ще се спестят 40 милиарда евро от европейския бюджет, които биха могли да бъдат инвестирани в други области, посочи бившият здравен министър на Словакия Томас Друкер.

България е на второ място в ЕС по процент пушачи от населението си веднага след Гърция. 38% от българите у нас пушат цигари и това е категорично свързано с огромния брой хора с хронични заболявания, сочи медицинската статистика.

„За 2019 г., например, България е загубила между 3,3 и 5,7 млрд. лв от липса на работоспособност, разходи за лечение и ранна смърт на населението, в резултат на болести, свързани с тютюнопушенето“, съобщи по време на международния форум българският здравен икономист Аркади Шарков от Експертния клуб по икономика и политика (EКИП). Икономическото проучване, което разиграва няколко сценария с различен процент от хората, които спират цигарите или успяват да намалят вредата от тютюна с помощта на бездимни алтернативи показва огромен потенциал за редуциране на обществените разходи. Използвана е здравна информация от НЗОК, която включва данни за основни групи заболявания, свързани с пушенето – болести на кръвообращението, остри кардиологични състояния, онкологични заболявания и ХОББ. Икономическият анализ на данни от НЗОК за 2019 г. посочва, че потенциалните загуби за бюджета в резултат на пушенето у нас са между 2,8% до 4,8% от БВП на страната. „В зависимост от различните сценарии, при продукти с намалена вреда могат да се редуцират тези загуби с 48 до 83%. Информацията от здравните институции трябва да се използват за анализи за бъдещите политики“, обясни здравният икономист.

Участниците във форума смятат, че промяната на поведението на пушачите и спестяването на публични разходи може да има по-добър резултат с прилагането на ценовия инструмент – различно третиране и облагане на конвенционалните цигари и на нагреваемите тютюневи изделия и бездимни продукти, което да е съизмеримо с риска, който всяка категория продукти носи. Според тях пушачите биха предпочели да намалят средствата за тютюневи продукти, но в същото време да намалят и вредата върху здравето си.

Научният форум посвети специално време и на дискусията „До каква степен научните данни водят до политически решения“, в която взе участие Ева Кайли, гръцки евродепутат и председател на Отдела за научни прогнози в Европарламента – STOA. Тя беше категорична, че политиците трябва да вземат решение на базата на достоверни научни данни, а не на база на спорни интерпретации или фалшиви новини. „Преходът към по-малко вредни тютюневи продукти е трудна дискусия за политиците. Целта е да имаме общества без дим, а не без тютюн, затова имаме нужда да участваме в повече дискусии с учени, да бъдем отворени, да слушаме и да разбираме, защото не можем да пренебрегнем факта, че в ЕС 25% от населението ни са потребители на тютюн“, заяви гръцкият журналист и евродепутат.

2/3 от всички пушачи в света живеят в 10 държави – Китай, Индия, Индонезия, САЩ, Русия, Бангладеш, Турция, Виетнам, Япония и Филипините.

В 140 държави процентът на тютюнопушене е над 20% от населението.
България е сред тези държави с 38%.

Въпреки постоянните усилия и програми срещу пушенето, в момента в световен мащаб има 1,14 млрд. пушачи, съобщи данните от скорошно проучване гръцкият биолог д-р Константинос Кесанопулос, преподавател във Факултета по обществено здарве към Университета в Западна Атика по време на виртуалния научен форум. Изследването за промяната в навиците на пушачите през последните 30 години е дело на от специален академичен отдел по изследване на поведението на пушачите във Факултета по обществено здраве на Университета в Западна Атика в Гърция. Според него в 140 държави процентът на тютюнопушене е над 20% от населението. Най-голям процент на пушачи сред мъжете има в Тимор-Лесте, Индонезия, Грузия, Йордания и Армения. А най-много пушачи сред жените има в България, Гърция, Сърбия,Чили, Хърватска, показват данните от 159 държави с над милион души население.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *