Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Ресторантьори пестят съставки от менюто, за да намалят разходите

„Поскъпването на тока и горивата поставя бизнеса и всички нас пред сериозни изпитания. Някои ресторантьори започнаха да пестят от големината на кюфтето, от съставките в салатата, покривките и какво ли не. Други пък правят сложни сметки как да задържат работниците си във фирмата, при положение, че поскъпването на тока „изяжда“ поне няколко заплати всеки месец.“ Това спедели пред Нова телевизия Иван Минков, за когото ресторантьорството е семеен бизнес от години. Последната сметка за ток го изправила пред сериозна дилема.

„Тежи ужасно! В момента електроенергията, която аз съм заплатил за миналия месец, е почти две работни заплати за двама служители. Това не е малко, нали. Аз винаги смятам нещата в работна ръка, защото там ми е наистина силата. В момента разходите са все едно съм наел още двама души, а пък те не вършат нищо“, обяснява той. Петко Петков работи в ресторанта вече 13 години и забелязва как поскъпването и ограниченията заради пандемията се отразяват зле на бизнеса. „Капацитет имаме, да кажем – 90 места, които не се пълнят постоянно, както беше и преди. В същото време и цените се повишиха, с около десетина процента. Принудени сме и ние леко да променяме цената. Просто всичко поскъпва“, посочи Петков.

Собственикът обаче не смята да пести за сметка на клиентите, въпреки че е чувал как вече го правят някои негови колеги. Вместо текстилни покривки, използват хартиени салфетки, за да пестят от прането, прибират подправките, не слагат лук в салатата.

„Хората намират някакъв начин да спестят, но ако сервираме на един господин една салата и не му дадем такъв прибор, ще бъде, как да кажа, непрофесионално. Нали все пак тази салата трябва да бъде овкусена по начин, който той харесва. Ако не е бяла покривката и ние спестим, също няма да е уютно. По този начин може да загубим клиенти, а не да ги спечелим. Икономията някой път вреди“, каза Ивайло Минков. Той няма никакво намерение да съкращава хора. „Засега нямам никакви такива намерения.

Моят персонал е дългогодишен. Има хора, с които работим от 29 години, добавя Минков. Смята, че проблеми с поскъпването на тока и горивата имат всички във всеки бизнес. „На пазара има много спекулации. Трябва да се появи някакъв регулатор и това да престане – и икономически, и политически. Аз така го виждам. Ако нещо се случи в света, а има такива механизми, големите държави и властимащите могат да предприемат мерки“, допълни Минков. Дотогава единственото, на което ще може да продължи да разчита, е това, на което е разчитал години наред – помощта на екипа си в ресторанта и на семейството.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *