Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Без глоби до понеделник за липса на зелен сертификат

Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг за новите мерки и ситуацията с COVID-19. Налагат се някои корекции на противоепидемичните мерки, обяви той.

В МЗ се обсъжда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи, обяви зам.-министър Тома Томов.

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след положителен тест, съобщи Кацаров. Това обаче ще важи само за вътрешните правила, не и за чужбина, тъй като европейските правила не признават такъв срок.

Поради повишаването на интереса към ваксинацията и най-вече към еднодозовата „Янсен“, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол ще се въведе признаване на сертификат за ваксинация след първа доза. Идеята е да не се принуждават гражданите да вземат по-малко ефективната „Янсен“ само по административни причини, вместо да направят реален избор на ваксина, обясни Кацаров.

До понеделник при проверка от структурите на регионалните здравни инспекции при установяване на нарушения ще се издава само предписание, обяви зам.-министър Александър Златанов. Даваме гратисен период да се тества системата и да влезе ефективно в понеделник, съобщи той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *